Kulinarne podróże po Małopolsce – smakuj świadomie!

Uformowane oscypki, ustawione na półce.
Czym byłyby podróże po Małopolsce bez możliwości próbowania tutejszych specjałów? Oscypki na Podhalu, karp w Zatorze, pstrąg w Ojcowie, Fasola Piękny Jaś w Zakliczynie, miód spadziowy w Beskidzie Wyspowym… Każdy zakątek regionu smakuje inaczej, jest wyjątkowy. Skąd jednak możemy mieć pewność, że kupowane przez nas produkty są najwyższej jakości i pochodzą ze sprawdzonych lokalnych źródeł? Podpowiemy, jak rozpoznać regionalne specjały.

- Na małopolskim rynku dostępna jest bardzo szeroka oferta produktów spożywczych. Dlatego też podróżując warto wybierać świadomie, poznawać lokalne specjalności, chłonąć otaczający nas świat wszystkimi zmysłami. Oprócz ogromnej przyjemności próbowania nowych smaków, nasze codzienne wybory zakupowe będą wspierać lokalną, drobną przedsiębiorczość i wpłyną pozytywnie na rozwój regionu. Kiedy wnikliwie przyjrzymy się etykietom, oznaczeniom i certyfikatom, bez trudu odnajdziemy - w sklepach i na lokalnych bazarach - produkty regionalne, tradycyjne czy ekologiczne. Wystarczy więc poświęcić chwilę i wybrać to co w Małopolsce najlepsze – zachęca Iwona Gibas z Zarządu Województwa Małopolskiego. 

Oczywistym jest, że w Małopolsce powstaje wiele produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych. Nic w tym dziwnego… Bogata kultura, tradycja, głęboko zakorzenione zwyczaje wywarły ogromny wpływ na tutejszą kuchnię, a lokalne smakołyki znane od pokoleń identyfikują kulinarną tożsamość regionu. Sięgając po nie mamy pewność, że próbujemy specjałów, przygotowanych lokalnie, obecnych na miejscowych stołach od wieków. Dzięki nim nie tylko możemy poznać tradycyjne smaki Małopolski, ale również dzielić się nimi z bliskimi w postaci nieoczywistych, a jednocześnie pysznych pamiątek z podróży.

Jak wybierać świadomie? Jak odnaleźć na sklepowej półce najlepsze produkty?

Na co zwrócić uwagę kupując produkty regionalne? Są one oficjalnie chronione przez Unię Europejską, zarejestrowane, czyli wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. Wpis na listę chroni dany produkt, przed nieuprawnionym wykorzystaniem jego nazwy lub fałszowaniem składu, stanowi rękojmię jakości. Produkty regionalne mogą być wytwarzane wyłącznie przez uprawnionych producentów. Wybierając podczas zakupów produkt z unijnym oznakowaniem można mieć pewność, że powstał w danym regionie, jego jakość pozostaje niezmienna, a produkcja opiera się na lokalnych recepturach.

Sięgajmy po produkty i potrawy tradycyjne

Produkty tradycyjne, to nie tylko produkty gotowe, ale także potrawy, napoje i wypieki, których podczas kulinarnych podróży można poszukiwać w lokalnych kawiarniach, piekarniach, restauracjach czy karczmach. Lista Produktów Tradycyjnych, prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także skarbnicą informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych walorów najstarszych przysmaków. Obecność na liście gwarantuje wyjątkowe cechy i właściwości dań i produktów, które wypływają z wielowiekowej historii.

Jedzmy zdrowo – wybierajmy produkty ekologiczne

Certyfikacja ekologiczna nie ma charakteru regionalnego. Świadczy jedynie o jakości produktów i tym z jakich składników są wytwarzane. Ekologiczne produkty przetworzone muszą być produkowane przy użyciu metod, które gwarantują przestrzeganie zasad ekologicznych na wszystkich etapach produkcji. W Małopolsce nie brakuje terenów czystych, naturalnych, oddalonych od przemysłu i działalności człowieka. Dlatego właśnie wiele smakołyków z Małopolski spełnia wymagające normy jakości.

Zachęcamy do odkrywania Małopolski dokonując świadomych kulinarnych wyborów. 

Inspiracje do smakowania w podróży dostępne są na https://visitmalopolska.pl 

 

 

Multimedia


 
Download free VisitMałopolska app
 
Android
Apple iOS
Windows Phone
<
>
   

Related Assets