W gościnie - smakujcie w podróży!

Kolaż trzech zdjęć, laureatów konkursu Turystyczne Skarby Małopolski 2023 w kategorii w gościnie: Willi Poprad (dania przygotowane do wydania na ladzie przy kuchni), Karcmy u Borzanka (nakryte stoły w restauracji) oraz Restauracji Chochołowy Dwór (zbliżenie na naktryty stół z potrawami)
Lokalne produkty, tradycyjnie dania, cudowny aromat świeżych wypieków, warzyw i owoców - to one nadają smaku naszym podróżom. Nagradzają za trud wędrowania, towarzyszą spotkaniom z bliskimi i przyjaciółmi. Jedzenie jest wielką przyjemnością! Szczególnie jeśli naszą podróż po Małopolsce potraktujemy dwuwymiarowo i będziemy traktować ją również jako wyprawę kulinarną. Bo jak doskonale wiecie bogactwo i zróżnicowanie tutejszej kuchni zachwyca! Dlatego w ramach Konkursu Turystyczne Skarby Małopolski znalazła się kategoria „W Gościnie – oferta kulinarna”. Sprawdźcie koniecznie kto w tym roku szczególnie rozpieścił podniebienia głosujących w plebiscycie internautów.

Tegoroczny laureat plebiscytu - Restauracja Willi Poprad to prawdziwa perła na kulinarnej mapie Małopolski. Szef kuchni Artur Pasoń dba nie tylko o doskonały smak i wygląd potraw, ale każdy szczegół, dzięki czemu każdy gość poczuje się tu wyjątkowo. Piękna Willa zachwyca swym kameralnym i eleganckim wnętrzem. Wygodne siedziska, aromat świetnej kawy sprawiają, że chce się tu zostać dłużej. Punktowe, romantyczne oświetlenie, ciepłe, otulające barwy wnętrz sprawiają, że to idealne miejsce na kameralne spotkania, albo kolację z ukochaną osobą. Ciekawostką jest to, że serwowane potrawy nawiązują do okresu międzywojnia, a jednocześnie bazują na najnowszych trendach kulinarnych. W restauracji króluje filozofia slow food, czyli połączenie tradycji i nowoczesności z wykorzystaniem lokalnych smaków. Szef kuchni serwuje autorskie dania w niebanalnym połączeniu produktów najwyższej jakości, z których większość pochodzi od lokalnych dostawców. W karcie restauracji Willi Poprad znajdują się również dania sezonowe. Najlepiej smakują w letniej Altanie nad Popradem, idealnym miejscu na rodzinny weekendowy relaks. Dla gości przygotowane zostały leżaki, można na nich wypocząć i wsłuchać się w szum rzeki. W Altanie panuje swobodna atmosfera. Restauracja serwuje tutaj Lachowskie Proziaki – lokalny przysmak. Na taras altany można zabrać też swoich pupili, które są bardzo mile widziane. Warto jednak zaglądać tu o każdej porze roku, aby rozkoszować się smakiem dań i niepowtarzalnych widoków w Dolinie Popradu. 


Jeśli lubicie miejsca z duszą, historią, gdzie wyśmienite dania doprawione są także szczyptą opowieści koniecznie wybierzcie się do Nowego Targu do jednej z najstarszych karczm w regionie. Karcma u Borzanka to karczma, która powstała w XVIII w. Ten zabytkowy Zajazd z wozownią został wzniesiony z kamienia łupanego i cegły, otynkowany, korpus poprzedzony portykiem wspartym na dwóch kolistych filarach, kryty gontem. W latach 70 -tych zjazd został uwłaszczony przez Skarb Państwa. Miano tu utworzyć regionalne muzeum ziemi nowotarskiej. Z planów nic nie wyszło, a Karczma z roku na rok popadała w ruinę. Budynek starannie odtworzony według dawnego projektu został ponownie otwarty w 2003 roku. Karczma serwuje dania kuchni polskiej, staropolskiej oraz regionalnej. Bogate menu, piękny tradycyjny lokal, ogród, utalentowanie szefowie kuchni oraz profesjonalna obsługa – sprawiają, ze każdy gość poczuje się wyjątkowo i będzie miał doskonałą okazję by poczuć miejscowy folklor wszystkimi zmysłami. Dowodem uznania gości i krytyków kulinarnych są liczne nagrody i wyróżnienia, również to w plebiscycie Turystyczne Skarby Małopolski.


Z Podhala przenieśmy się na Jurę – do Jerzmanowic. Z pewnością nie można przejechać obojętnie obok Chochołowego Dworu, który nie tylko zwraca uwagę architekturą, ale także niezwykłym smakiem. Warto podkreślić, że restauracja przypadła do gustu internautom już po raz drugi i ponownie otrzymała wyróżnienie w plebiscycie. To z pewnością nie może być przypadek! Restauracja Chochołowy Dwór to miejsce pełne uroku, zachęcające do odpoczynku i skosztowania dań kuchni polskiej i europejskiej już od 2009 roku. Restauracja proponuje dania inspirowane porami roku. Wiosną poleca nowalijki, latem lekkie dania z grilla, jesienią smakowite grzyby i dynię, a zimą specjałem jest gęsina. W karcie proponowane są nie tylko potrawy sezonowe. Stałym elementem menu są ulubione dania gości, w tym lepionym na miejscu tradycyjnymi pierogami. Warto się tu posilić i wypocząć po pieszych i rowerowych wycieczkach jurajskimi dolinami, wśród wapiennych ostańców i w cieniu średniowiecznych zamkowych murów. 


Podróżując po Małopolsce koniecznie otwórzcie się na lokalne smaki, z pewnością nie raz Was zaskoczą. Jeśli znajdziecie miejsce, gdzie poczujecie się wyjątkowo i skosztujecie wyjątkowych dań koniecznie pamiętajcie o przesłaniu zgłoszenia do kolejnej edycji Konkursu!

Multimedia


Powiązane treści